Ik kom uit een soort Pippi Langkous-gezin

‘De ruzies tussen mijn partner en mij gingen 9 van de 10 keer over rommel. Hij is heel netjes en gestructureerd en komt uit een traditioneel gezin. Ik ben een chaotische sloddervos en kom uit een soort Pippi Langkousgezin. Onze maatstaven voor opgeruimd en schoon lagen (en liggen nog steeds wel) ver bij elkaar vandaan. Dat leidde te vaak tot hevige discussies. Hij zag het huishouden en alles daaromheen (tot mijn ergernis) als mijn verantwoordelijkheid. Het voelde of ik er alleen voor stond.

Na onze verhuizing met 3 jonge kinderen lukte het mij niet om alles zó te organiseren dat het goed werkbaar was in huis. Met als gevolg: stapels knutselwerkjes en tekeningen van de kinderen, de post die daar ergens tussen lag (toch?), rondslingerend speelgoed, hoopjes kleding her en der; te klein, kapot of… nou ja, er moest iets mee. De strijkplank met nog op te vouwen of op te bergen wasgoed als vast onderdeel van ons meubilair, een aanrecht vol afwas… Ga zo maar door. En dan nog niet eens te spreken over de niet uitgepakte verhuisdozen die nog ergens stof stonden te vergaren. ’s Avonds als de kinderen in bed lagen was ik vaak moe. Opruimen? Morgen weer een dag…

Het was te veel, ik had geen overzicht meer, er was geen structuur en geen motivatie om ermee aan de gang te gaan. Áls ik dan eens tijd had… Dan was er altijd wel iets beters te doen dan opruimen.

Hoewel ik minder moeite had met ons ongeorganiseerde huishouden dan mijn man, wílde ik het wel graag anders. Maar hóe? Wat leek het me heerlijk om niet meer in paniek te hoeven schieten wanneer er onverwachts iemand langskwam en om niet meer dagelijks te vervallen in vermoeiende gesprekken over ‘zooi’! De ruzies namen dramatische vormen aan. Er was geen begrip en respect meer voor elkaar, zodanig dat we in relatietherapie gingen.

Dat was het moment dat ik contact zocht met Tanja. Vanaf het eerste moment voelde het goed. Wat was het fijn om met Tanja te kunnen praten over de situatie en om samen aan de slag te gaan, gewoon te beginnen. Samen opruimen is tenslotte veel minder vervelend dan alleen. Door Tanja lukte het me om gefocust te blijven op het (opruim)doel in plaats van te verzanden in details en me te laten afleiden door dingen die ik tegenkwam. Ruimte voor ruimte pakten we aan. Naast het opruimen hielp Tanja met het aanbrengen van structuur: vaste plekken creëren voor spullen die nog geen vaste plek hadden en in het drukke gezinsleven vaste patronen aanbrengen, zodat het behapbaar blijft, zoals bijvoorbeeld het gezamenlijke10 minuten opruimrondje voor het naar bed gaan. Tanja heeft veel bruikbare tips die ik goed kan toepassen.

Inmiddels zijn we bijna anderhalf jaar verder. Wat hebben we al veel bereikt! Er is weer overzicht en langzaam worden nieuwe (opruim)patronen meer eigen. Ik blíjf een chaotische sloddervos en of dat ooit verandert betwijfel ik, maar door het aanbrengen van patronen en structuur is het zoveel makkelijker voor mij en ons gezin om de orde te bewaren. Daar ben ik Tanja ontzettend dankbaar voor! Zonder haar had ik dit niet voor elkaar gekregen. Tanja komt nog steeds, al is het minder frequent. Het helpt mij om de nieuwe patronen vast te houden of weer op te frissen en om (opruim)projecten waar ik nog steeds tegenop zie samen aan te pakken.

Mijn partner en ik zijn gelukkig nog steeds samen. De relatietherapie heeft ons veel inzicht gegeven. We begrijpen elkaar beter. De tip van Tanja om een schoonmaakster te zoeken hebben we ter harte genomen (zó fijn!) en doordat er ook minder ‘zooi’ rondslingert, zijn de ruzies tussen mijn man en mij aanzienlijk minder vaak en vaak minder heftig. Ik ben ontzettend blij met wat de hulp van Tanja ons heeft opgeleverd.’

Saskia, 30 jaar.