Voor het oog schoonmaken ging nog wel, maar de rest….!

Begin Februari is Opruimcoach Tanja bij mij thuis geweest. Dit, omdat ik haar hulp had ingeroepen bij de huishouding. Voor het oog schoonmaken kan ik goed, maar door allerlei omstandigheden kom ik niet toe aan de grote klussen. En als ik dan tóch een keer de energie had om echt te gaan poetsen, dan moest het ook gelijk heel extreem en het liefst de hele dag. Nou da’s dus niet handig en ook volstrekt onnodig volgens het plan van mijn coach.

Eerst werd er geluisterd en gekeken in huis waar de problemen lagen. Daarna zochten we naar een oplossing. Tanja stelde veel vragen. Vervolgens vertelde ze mij over ‘horizontaal en verticaal schoonmaken’. Ik had er nog nooit van gehoord!

Een week later kreeg ik een plan waar ik mee aan de slag kon. Het is een duidelijk werkbaar plan, vooral doordat je de techniek gebruikt van een andere schoonmaakmethode.

Ik zal alvast verklappen: verticaal is ‘poetsen voor het oog’ (waar ik dus heel goed in ben) en ‘horizontaal’ zijn meer de grote boenklussen. Nu denk je misschien:  “Dus je noemt het alleen anders, maar je hebt er nog net zo veel werk aan?” Nee dus. Het is echt wel anders:

 

  • De verticale klussen zijn de dingen door het hele huis, die ik elke week minimaal gedaan wil hebben.
  • De horizontale klussen zijn de extra dingen per verdieping, waar ik eerder niet aan toe kwam. Per week kies ik een klus van een paar uur. Iedere week is er een andere verdieping aan de beurt. Zo houd ik het langer vol en komen alle hoeken in huis vanzelf een keer aan de beurt.
Gr. Anette
Ondertussen poets ik ff door….. (Maar niet te lang!)